🗓 2022-08-19 👤 Laura Wittmann 👌 Enkel

Sushi - gör det själv

Dieser Artikel hilft Dir Dein erstes Sushi selber zu machen. Außerdem geben wir Dir ein paar Impulse um Deine Maki aufzupeppen.

Sushi - gör det själv

Först och främst: Sushi fungerar inte med allt ris. Särskilt ris med hög stärkelsehalt gör det klibbigt och dina sushirullar faller inte så lätt isär.

Vad är sushi?

I Japan är sushi kallt och syrat ris, vanligtvis fyllt eller toppat med fisk. Riset kan också innehålla grönsaker, ägg eller tång. Samtidigt finns det också många sushirätter med kött. Det är inte bara ingredienserna som kan varieras, utan även formen på den kalla huvudrätten. De mest kända är risrullar (maki) och risbollar med fyllning (nigiri). I den här artikeln kommer vi främst att fokusera på maki sushi.

Vad behöver du?

Innan du börjar rekommenderar vi ett besök i den asiatiska butiken. Du bör köpa de viktigaste grundingredienserna för en sushikväll i förväg. Förutom följande lista ingår även en sushimatta och ätpinnar. Naturligtvis kan du också äta din sushi med en gaffel eller med händerna om du inte är van vid att använda ätpinnar.

Sushiris

Ris är huvudingrediensen i sushi. Det är bäst att använda speciellt sushiris. Eftersom den är mycket klibbig kan du forma den bra. Alternativt kan du använda rundkornigt ris som Nishiki eller Kome.

Risvinäger

Risvinäger är en krydda för ris. Blanda det med lite socker och salt innan du rör ner det i riset. (För 500 g susiris blandar du ca 100 ml risvinäger, 2 msk socker och lite salt.
)Om du glömde risvinägern när du handlade kan du också blanda en ersättning med en blandning av vit vinäger och sojasås. Du kan också använda en kombination av äppelvinäger och vitt vin eller vit balsamvinäger med lite vatten.

Noriblad

Det gröna skiktet som täcker riset i maki är alger eller sjögräs. De torkas och pressas till tunna ark.

Wasabi

Wasabi är ett måste på bordet! Den kryddiga gröna pastan sprids på sushibitarna innan de äts. Du kan köpa wasabi som en färdig pasta eller som pulver. Med pulverversionen behöver du bara röra i lite vatten för att få den typiska krämiga konsistensen.

Gari

Gari är inlagd ingefära. Den smakar sött och surt och fungerar som en neutraliserande faktor mellan de olika risbitarna.

Sojasås

Precis som wasabi är sojasås en extra krydda. Den placeras i en liten skål som sushibitarna doppas i innan de äts.

Sesam

Du kan rosta sesamfröna till din sushi själv eller köpa dem redan rostade. Det är inte ett måste i alla sushirecept, men det är ett bra smaksättande tillägg till en makrirulle.

Fyllning efter eget val

Fisksushi är särskilt populärt. Här används lax, räkor, tonfisk, ål, bläckfisk, makrill, krabbkött, kaviar, musslor och räkor.
Friskhet är särskilt viktigt! I sushi är fisken vanligtvis rå. Det är bäst att beställa fisken från fiskhandlaren i förväg och ange att den ska användas till sushi. Du bör också bearbeta den samma dag och se till att kylkedjan inte avbryts. Om rå fisk inte är något för dig kan du också använda rökt fisk.
Köttälskare kan också använda kött i stället för fisk, t.ex. kyckling, nötkött eller griskött.
För att göra din sushi så varierad som möjligt kan du lägga till grönsaker utöver fisk eller kött. Morötter, shiitake-svamp, avokado, gurka, rädisor och pumpa är särskilt populära. Tofu eller omelett kan också användas i din sushirulle.
Förresten: Om du använder ett halvt noriark och bara lägger en ingrediens på det förutom riset kallas det hoso-maki. Tjocka rullar med ett helt tångblad och flera ingredienser kallas futo-maki. Det finns många andra former av sushi - i våra sushi-instruktioner kommer vi bara att fokusera på hoso och futo maki:



Gör din egen maki-rulle

Innan du börjar: Misströsta inte om dina första försök med sushi inte blir som du tänkt dig. Sushikockar i Japan genomgår nästan tio års utbildning! Men du kan också forma dina rullar med hjälp av dessa steg. För varje gång du gör det blir det lite bättre.

Steg 1: Koka och kyla riset

500 g ris räcker till cirka 4 personer. Du bör koka det i god tid i förväg, eftersom riset endast kan användas till sushi när det är kallt.
Koka först sushiriset enligt anvisningarna och låt det sedan svalna helt. Det går snabbare om du breder ut den på en kall plåt. Riset ska sedan blandas med risvinägern eller ersättningsblandningen. Det är bäst att använda händerna.

Steg 2: Lägg Nori ark på toppen.

Lägg nu ett helt eller halvt noriark på bambumattan. Den släta sidan ska vara nedåt. Placera Nori ark på mattan så att det ligger närmare dig och du har lite utrymme till kanten. Du kan täcka ungefär hälften av nori ark med ris - använd inte för mycket så att det blir lättare att rulla. Om du vill kan du strö lite wasabi på riset. Du kan också lägga dina ingredienser ovanpå. Återigen, mindre är mer!

Steg 3: Rulla ihop noriark

Innan du rullar ihop det gröna arket helt och hållet rekommenderar vi att du fuktar ändan med lite vatten. Detta hjälper dig att försegla sushirullen. Börja på den sida som är täckt med ingredienserna och rulla arket till slutet, där du trycker det lätt.

Steg 4: Skär av rullen

Innan du skär upp rullen ska du se till att du har en vass kniv i huset. Beroende på hur stora sushibitar du vill ha kan du skära rullen i små bitar. Din maki är klar!
Ett litet tips: Om du håller kniven våt med lite vatten glider den lättare genom rullen.

Tre idéer för mer pepp

Det finns otroligt många olika recept och kombinationer i sushivärlden. Men om du tröttnar på den enkla makrirullen kan du enkelt och fantastiskt anpassa den.

Fruktrik sushi

I linje med sommarsäsongen kan du också blanda in frukt i dina rullar. Papaya, mango eller ananas är lämpliga för detta. De passar också bra ihop med de salta komponenterna och ger risbitarna en sötsyrlig touch.

Färgglad sushi

Du kan krydda färgen på din sushi. Det enklaste sättet att göra detta är att färga riset. Det ser särskilt häftigt ut om du använder rödbetor, blå spirulina eller gult gurkmejapulver. Fler idéer för att färga mat på naturlig väg finns här.

Söt sushi

Istället för salta sushi kan du också prova en söt variant. Byt ut risvinägerblandningen mot kokosmjölk och kokosblossocker och låt helt enkelt noriarket vara borta när du rullar. I stället rekommenderar vi att du lägger ett genomskinligt ark på bambumattan för att göra det lättare för dig att rulla utan noriark. Du kan toppa det söta riset med valfri frukt. (Rostade) kokoschips eller nötter passar särskilt bra till detta. Om du är sugen på choklad kan du blanda kakaopulver eller kakaonibs i riset.
Istället för sojasås kan du ställa en liten skål lönnsirap på bordet och valfri nötpuré i stället för wasabi. Definitivt något nytt!

Ähnliche Artikel