Registrera dig på vårt nyhetsbrev och få 5% rabatt på nästa beställning! ✨
🗓 2019-06-11 👤 Sarah Klein

Matcha vs. Kaffee

Välj din kämpe: koffeinjunkie som inte reagerar innan första koppen kaffe eller avslappnad tedrickare:in. Oavsett vad du väljer har båda dryckerna sina för- och nackdelar. Och naturligtvis: koffein.

Matcha vs. Kaffee

Det finns koffeinjunkies som helst inte ska kontaktas före sin första kopp kaffe på morgonen och det finns de inbitna tedrickarna som föredrar att börja morgonen med en kopp grönt te för att vakna till liv. Oavsett vilken kategori du placerar dig i har båda sina för- och nackdelar.

Den gemensamma nämnaren: koffein

Både matcha och kaffe innehåller den ökända stimulantian koffein. Koffein har en stimulerande effekt på hjärnan och det centrala nervsystemet. Ämnet gör att du känner dig mer vaken, mer alert, fräschare, piggare, mer fokuserad och allmänt mer stimulerad. Pulsen och blodtrycket ökar också när du konsumerar koffein. Koffein är också milt vätskedrivande, stimulerar tarmarna och gör att du känner dig euforisk. Ordet koffeinjunkie är faktiskt inte så långsökt, eftersom koffein faktiskt har en beroendeframkallande potential. Ingen koffein kan verkligen leda till abstinensliknande symtom som nervositet, irritabilitet och lustlöshet. Dessutom utvecklar erfarna koffeinkonsumenter en tolerans mot ämnet med regelbunden konsumtion. Kroppen anpassar sig till en viss nivå och kräver den. Om för lite eller inget koffein konsumeras uppstår abstinenssymtom.

Matcha te och kaffe - skillnader och likheter

Nu när du vet vad koffein gör uppstår naturligtvis frågan: spelar det någon roll om du dricker kaffe eller matcha-te eller finns det faktiskt skillnader? Och vad har de två gemensamt?
I grund och botten skiljer sig de två uppvakningsdryckerna åt när det gäller ingredienserna. Medan klassiskt kaffe görs av malda kaffebönor, är matcha en typ av grönt te som görs av de malda bladen från matcha-växten.
Matcha och kaffe skiljer sig också åt när det gäller ursprung. Medan kaffe odlas i många delar av världen, men främst i Afrika och Sydamerika, är ursprunget för matcha fortfarande uteslutande i Asien, nämligen i Japan och nu också i Kina.
Beredningen är lika okomplicerad. Båda är traditionellt infunderade med varmt vatten och bryggda. Matcha-te måste dock dra en stund, medan kaffe kan avnjutas nybryggt direkt. Eftersom kaffe också är mycket mer utbrett här, finns det ett mycket större urval av sorter, rostningsgrader, aromer och smaker. I det här landet är matcha-utbudet mycket mindre. Man kan dock skilja mellan att laga matcha och att dricka matcha. Det förstnämnda tepulvret är mer bittert och används ofta till matlagning, bakning, desserter och som krydda - många tycker att det är för bittert som dryck. Dryckesmatcha har en mer subtil, mindre intensiv smak och är därför mer lämpad för tekoppen.

Matcha te och kaffe - hur de fungerar

Har de båda dryckerna samma effekt? Ja och nej! Även om båda innehåller ämnet koffein innehåller kaffe, med en koffeinhalt på ca 120 mg koffein per 240 ml kopp, betydligt mindre koffein än samma mängd matcha-te - nästan 300 mg!
Kaffe är också mycket syrligt, medan matcha tenderar att vara mildare.

Så vilket är bäst?

Båda har sina fördelar och nackdelar. Både matcha och kaffe är utmärkta sätt att hålla sig i form och fokuserad i vardagen. Naturligtvis ska man inte överdriva, men i måttliga doser är båda dryckerna välkomna hjälpredor på morgonen eller i stressiga situationer. I slutändan bör du välja den smak som smakar bäst för dig. Matcha har en söt, bitter och lätt syrlig smak, som ibland också uppfattas som krämig. Om du tycker att smaken är för intensiv på egen hand kan du tillsätta lite sojamjölk. Då förvandlas matchate till en matchalatte som inte bara ser bra ut utan också smakar bra. Kaffe, å andra sidan, erbjuder många variationer, från bittert till milt. Även här kan du påverka och variera smaken med mjölk, kakaopulver eller xylitol. Så oavsett vad du väljer är det viktigaste: det väcker dig och smakar gott!

Matchande produkter