Registrera dig på vårt nyhetsbrev och få 5% rabatt på nästa beställning! ✨
🗓 2021-03-29 👤 Jan Rein

Från Burkina Faso med kärlek - våra Bio Mangostreifen

Brooks Mango från Burkina Faso är kanske den bästa torkade mangofrukten i världen. Här kan du läsa om hur vi väljer ut våra produkter, vad som gör Brooks mango så speciell och var den kommer ifrån.

Från Burkina Faso med kärlek - våra Bio Mangostreifen

Särskilt när det gäller exotiska frukter som mango frågar du dig säkert ofta var de kommer ifrån och hur de bearbetas. Enligt vår mening handlar god mat också om att veta varifrån maten kommer och hur den hamnar i ditt eget skafferi. För att ge dig en bättre förståelse för var våra produkter kommer ifrån och hur våra produktions- och leveranskedjor fungerar, vill vi besvara alla dina frågor i den här bloggartikeln. Hela processen förklaras med hjälp av exemplet med vår torkade ekologiska mango brooks från Burkina Faso.

Vilken torkad mango är bäst?

För oss börjar allt med Tasting Tuesday. För innan vi åker till Burkina Faso måste vi först bestämma på vårt kontor i Berlin vilken produkt som ska ingå i vårt sortiment. För att göra detta smakar vi oss igenom en mängd olika torkade mango i alla former, färger och storlekar och från olika ursprung. Smaken, aromen och kvaliteten på fruktköttet är mycket mer varierande än man kan tro vid första anblicken. Så snart beslutet har fattats går vår första beställning ut till den valda leverantören. I vårt fall är det en beställning på torkade ekologiska mangobägar från Burkina Faso. Men vad händer när vår beställning anländer till Burkina Faso?

Torkad mango direkt från fältet

Landskapet i Burkina Faso kännetecknas av ett tropiskt klimat och varierande savannlandskap. De ibland mycket höga medeltemperaturerna ger mangon dess unika, söta smak. Burkina Faso kan översättas med "den ärlige mannens land". Det verkar också gälla för de vintergröna mangoträden, som kan bli 45 meter höga och vars frukter kan väga upp till 2 kg. Mangoträden är inte bara en viktig faktor i det lokala jordbruket, utan spelar också en viktig roll för att skydda jordbruksmark från ökenspridning. I Burkina Faso finns det säsongsmässigt ett överflöd av mango. För bara ett kilo torkad mango behövs cirka 18 till 25 kg Brooks-mango. Kan du föreställa dig det?

Odling, skörd och torkning - allt detta sker i Burkina Faso i Västafrika. Mellan mars och juli skördas mangofrukterna när de ännu inte är helt mogna, sorteras och skalas och förbereds för torkning. Under torkningsprocessen avlägsnas vattnet försiktigt från mangon i en ugn på 70 grader. Denna torkningsprocess tar mellan 20 och 24 timmar. Men: ansträngningen är värd det!

Mango är redo att skördas från omkring juni till slutet av juli. Det är inte så lätt för en lekman att känna igen den rätta mognadsgraden. I snabbköpet tar vi ofta den rödgula mangon för att få tag på en förmodat fullmogen frukt. Men den rödaktiga färgen betyder inte nödvändigtvis att frukten är mogen. Färgen på en mogen frukt kan variera. Grön, gul, röd eller med svarta fläckar - det avgörande är fruktens doft och fruktköttets hårdhet. Det avgörande är att mangon är mjuk och saftig och har en söt smak - då är den perfekt!

Fortfarande förpackad och märkt i Burkina Faso

Innan mangon kommer till Tyskland skalas den, skärs i tunna strimlor och torkas på plats. Mangon packas också lufttätt i våra värdeförpackningar och märks. För att säkerställa att mangon kommer hem till dig utan omvägar använder vi funktionella etiketter som producenterna själva kan skriva ut med termotransferskrivare och som vanligtvis kan fästas bara några meter från fältet. Det innebär att den första förpackningen också är den slutliga förpackningen. Resultatet är att vår frukt är särskilt färsk och saftig och att vi inte använder några onödiga resurser.

Började från Burkina Faso nu är de här

Men hur fortsätter resan? Nästa steg är att skicka de färdigförpackade mangofrukterna till Tyskland och köra dem till KoRo-lagret i Berlin Weißensee. Härifrån är det bara ett litet steg till ditt hem. Så snart mangofrukterna anländer till lagret går de online i vår butik och är tillgängliga för dig. Alla produkttexter måste vara klara vid leveransdatumet. Du är nu bara ett klick bort från läckra fruktiga mangostrimlor. Berlin är bara ett litet mellansteg. Så snart du har gjort din beställning packas mangon i en fraktlåda i Berlin Weißensee och skickas hem till dig inom 1-3 dagar.

Torkad mango - särskilt populär på grund av sin söta smak

De extremt saftiga, lite syrliga och samtidigt mycket söta mangostrimlorna är definitivt en av de mest populära produkterna i vår onlinebutik. Eftersom våra mangor passerar genom så få leveranskedjor som möjligt kan du bokstavligen smaka på den afrikanska solen. Men det är inte allt: eftersom mangon odlas i Burkina Faso under kontrollerade ekologiska förhållanden och förpackas obehandlad, innehåller den torkade frukten, som nu har en plats i ditt skåp, inga tillsatser. Inget raffinerat socker, inga färgämnen eller konserveringsmedel och inga smakförstärkare - helt enkelt ren fruktnjutning från Burkina Faso, med en liten omväg via Berlin, direkt hem till dig. Ganska coolt, eller hur?

Resan är över: mangofrukterna har tagit sig hem. När de väl har anlänt till ditt hem kan du använda dem på vilket sätt du vill. Njut av smaken.

Matchande produkter