🔥Tänk på att våra chokladprodukter lätt smälter vid temperaturer över 25°C🔥
🗓 2022-07-06 👤 annesophie 👌 Enkel

Cola på morgonen, öl efter jobbet på kvällen: gastronomins mörka sida

Wollen wir nicht alle nach einem langen, harten Arbeitstag den Job für einen Moment vergessen? Uns entspannen, mit Freund:innen und Familie die Zeit genießen? Doch was, wenn die Arbeit den Großteil des Tages einnimmt und die Zeit, die außerhalb der Schicht bleibt kaum reicht, um genug Schlaf zu bekommen. Manchmal vergessen wir, dass die Arbeit einen größeren Einfluss auf das Leben und die täglichen Entscheidungen hat als wir denken.

Cola på morgonen, öl efter jobbet på kvällen: gastronomins mörka sida

Var och för vem vi arbetar har en enorm inverkan på hur vi tänker och agerar. Eller är det tvärtom? Har våra handlingar och vårt tänkande någon inverkan på vårt val av arbete? Vi tar en närmare titt på dessa frågor och varför kokslinjen på morgonen, kockens vin däremellan och speed på kvällen ofta blir trogna följeslagare i hotellbranschen.

Stimulanter mot trötthet

Vi känner alla till det: det är fredag kväll, klockan 18.00. Den välförtjänta helgen har börjat och allt du kan tänka på är en sen kvällsdejt med dina bästa vänner på den senaste trendiga restaurangen. Senare kan du avsluta kvällen med några cocktails i den bästa baren. Det behöver du efter en lång och stressig vecka på jobbet. Gör inte du det?

Men hur är det med alla de människor som arbetar varje dag när vi är ute och har roligt? Vi glömmer ofta att alla inte har en vanlig arbetsvecka, den så kallade nio till fem-veckan. Kockar och kockar arbetar ofta 6-7 dagar i veckan och 12-14 timmar om dagen(Culinary Lab, 2020). Studier visar att 44 % av de anställda på restauranger, barer och hotell arbetar mer än 48 timmar i veckan, medan 14 % arbetar mer än 60 timmar. Hur är det möjligt att arbeta så många timmar i veckor eller år? Ofta hjälper alkohol och stimulantia ...

Enligt en studie från Substance Abuse and Mental Health Services Administration har hotell- och restaurangbranschen den högsta användningen och missbruket av illegala droger jämfört med andra branscher. Dessutom är restaurangbranschen den tredje största branschen när det gäller tung alkoholanvändning. Endast gruvarbetare och byggnadsarbetare dricker mer. Om man tittar närmare på studierna om tungt drickande är det "logiskt" i gruv- och byggbranschen, eftersom den demografiska strukturen i denna arbetsgrupp ofta är ung och manlig. Denna demografiska grupp har en högre konsumtion av alkohol och kemiska ämnen oavsett karriär. Men låt oss ta upp fakta mer i detalj:

  • 17 % av de anställda inom restaurangbranschen har diagnostiserats med en missbrukssjukdom.

  • 11,8 % av de anställda inom restaurangbranschen rapporterade att de hade druckit mycket i arbetsmiljön under den senaste månaden.

  • 19,1 % av restaurangarbetarna rapporterade att de använt olagliga droger utanför och under arbetstid under den senaste månaden. Det är väl grovt, eller hur?

Kokain till frukost, speed till lunch

En annan undersökning i de tysktalande länderna visade att mer än två tredjedelar av alla anställda inom restaurangbranschen använder droger på jobbet. Nästan hälften gör det till och med regelbundet. 70 % av de tillfrågade var övertygade om att risken för att hamna i ett beroende är mycket större inom gastronomin än inom andra branscher. Varför? Varför just matlivet?

Vi har ofta en utopisk bild när det gäller gastroscenen. Plattformar i sociala medier som Instagram visar oss bildmässigt hur estetiska och harmoniska ögonblicken bakom kulisserna ser ut. Men stämmer de överens med sanningen? Vi tvivlar på det. För att en kokslinje eller trötta ögon efter ett 14-timmars skift inte är särskilt Instagrammable. Låt oss tillsammans ta en titt på varför catering- och hotellbranschen verkar "fresta" anställda att dagligen konsumera stimulerande och berusande medel av alla slag.

Den enda utvägen: stimulantia

Arbetsförhållanden: Som gäst förväntar vi oss alltid samma goda kvalitet. När allt kommer omkring går vi till restaurangen eller baren för att det smakar gott och för att vi gillar atmosfären. Och är vi inte alla vanemänniskor som vill ha vår tryffelpasta på samma sätt som alltid eftersom den är superkrämig och smakar bäst med extra tryffel? Om maten vid vårt andra besök inte lever upp till våra förväntningar eller om personalen för ett ögonblick är otrevlig, letar vi bara efter ett nytt, coolt och trendigt ställe där vi kan lämna våra pengar och få den ultimata helgupplevelsen. Vad är problemet?

Bakom kulisserna betyder det: en konkurrensutsatt miljö som präglas av stress, arbete när andra har ledigt, samtidigt som du känner pressen och rädslan för att förlora jobbet i bakhuvudet. Men det är inte hela sanningen. På grund av de fysiskt krävande arbetsförhållandena består arbetsmiljön av relativt unga människor. De roterande skiftena (och särskilt nattskiftet) ger ofta för lite tid för att upprätthålla sunda relationer med andra människor utanför arbetet. Vad som framkommer: Normer för en arbetskultur som formas av tillfällen som den välkända afterwork-ölen eller den dagliga afterwork-festen. Det sociala trycket från kollegor är ofta en utlösande faktor som får dig att dricka ett glas vin eller "njuta" av kokain tillsammans med de andra. Om du är omgiven av alkohol hela dagen och det är så lätt att få tag på den - då blir ett glas snabbt den dagliga aperitifen.(Kaliszewski, 2020; Gronda, 2017) Tänk om du var tvungen att arbeta under dessa förhållanden varje dag, skulle du kunna och vilja säga nej till de små kemiska uppfräschningarna?

Droger på arbetsplatsen

Flera personer har redan insett problemet och den mörka sidan av cateringbranschen och försöker ta itu med det. Den brittiska kändiskocken Gordon Ramsay beskriver droger som "den smutsiga lilla hemligheten" inom hotell- och restaurangbranschen. För att styrka sitt uttalande testade han toaletter i sina 31 restauranger för att hitta spår av kokain. Resultatet: han hittade ingen i en enda restaurang. Endast i en!

Michelin-kocken känner av egen erfarenhet till konsekvenserna av massiv drogkonsumtion. År 2003 dog en av hans kockar, David Dempsay, efter att ha tagit kokain(Vasagar, 2003). Det är inget isolerat fall: kändiskocken och köksmästaren Paul Giganti, som blev känd genom tv-serien Hell's Kitchen, dog av en överdos 2017. Intressant nog är drog- och alkoholmissbruk inte begränsat till en viss typ av restaurang. Missbruk har observerats bland personal på snabbmatsrestauranger, traditionella restauranger och finrestauranger. I en nyligen genomförd studie undersöktes användningen av (olagliga) substanser bland kökspersonal med Michelin-stjärnor i Storbritannien och Irland. Resultatet är att alkohol och stimulantia, som speed och kokain, används regelbundet som "självmedicinering" och som en "copingstrategi". Och detta är oberoende av personernas ställning och status. Medan alkohol i stor utsträckning används för att slappna av efter en hektisk och stressig dag, används droger och andra ämnen för att säkerställa en jämn kvalitet, effektivitet och prestation (Giousmpasogloua, C., Brown, L., & Cooper, J., 2018).

Kokain - det nya mjölet?

Problemet med drog- och alkoholmissbruk inom hotell- och restaurangbranschen är inget nytt. Varje person som har arbetat inom hotell- och restaurangbranschen kan förmodligen se och ofta uppleva branschens mörka sida med egna ögon. Ur sikte, ur minnet: När du sedan byter jobb och inte längre stöter på problemet dagligen, förtränger du ofta problemet och glömmer att det finns. Men det är inte bara insiders: vi borde alla ägna oss mer åt ämnet och ta itu med det. För som vi vet finns det stimulerande medel överallt där man dagligen måste prestera topprestationer. Vi kan helt enkelt acceptera att kokain är 2000-talets trendiga uppblomstring. Eller så kan vi bli mer känsliga och öppna för frågan och uppmärksamma problemet. Vi har sett att studierna avslöjar hur många anställda som tar till stimulerande medel för att klara av sitt arbete. Genom att ta itu med frågan kan vi alla arbeta tillsammans för att skapa en framtida arbetsmiljö som inte har ett giftigt klimat som uppmuntrar de anställda att missbruka droger och alkohol.

Är du intresserad av ämnen som detta? Då bör du ta en titt på vårt uppslagsteam. Här hittar du allt från feminism i gastronomin till veganska konspirationsteorier - du hittar spännande ämnen om näring.