Registrera dig på vårt nyhetsbrev och få 5% rabatt på nästa beställning! ✨
🗓 2019-03-18 👤 Sarah Klein

Gör dina egna müslibarer

Müslibarer är ett utmärkt mellanmål mellan måltiderna! Här berättar vi hur du gör dem själv.

Gör dina egna müslibarer

Müslibarer är det perfekta mellanmålet på universitetet, kontoret eller när du är ute och handlar. Men ofta har bars inte så mycket med müsli att göra - choklad, socker och sirap gör det förment nyttiga mellanmålet till en riktig kalorifälla. Och även om du inte tar kalorier på så stort allvar är det värt att läsa vidare. För genom att göra dina egna bars kan du ta ut svängarna med ingredienserna och skapa müslibarer som passar just DIN smak. Ingen mer besvikelse när du får sultanrussin istället för chokladbitar. Och det är billigare också!


Det finns två sätt att göra din müslibar. Du kan antingen baka den på traditionellt sätt som ett kex eller så kan du välja "raw"-versionen - där ingredienserna förblir råa.

1) Datumbaserad raw bar

För en naturlig dadelbaserad bar behöver du ca 300 g dadlar, 100 g cashewnötter, 100 g mandlar och - om du vill - våra orostade kakaonibs. För en sötare version kan du använda chokladdroppar med xylitol som alternativ till nibs.
När du har hackat allt så smått som möjligt lägger du alla ingredienser i en kraftfull mixer. Om du inte har en mixer till hands kan du helt enkelt lägga alla ingredienser i en väl försluten plastpåse och rulla med en kavel tills du har ett fint, lite smuligt pulver. Om blandningen är för dammig kan du tillsätta lite mer vatten. Om du vill kan du röra i en matsked honung för att göra den mer klibbig. Forma sedan blandningen till jämnlånga korvar och lägg dem på en bakplåt eller annan yta som de lätt kan tas bort från. Platta försiktigt till dem med en sked så att de får formen av stänger. Det är bäst att ställa in stängerna i kylen i några timmar efteråt så att de stelnar ordentligt. De råa stängerna håller sig i kylen i ca 4-5 dagar, beroende på ingredienserna.

Tips:

För en mer exotisk smak kan du också använda kokoschips eller tranbär i stället för kakaonibs.

2) Bakade krispiga bars

För den krispiga versionen med bakning behöver du 200 g olika nötter. Det smakar bäst om du använder cashewnötter, mandlar och hasselnötter tillsammans. Tillsätt 200 g grova havregryn, som du kan rosta och karamellisera med lite honung i förväg om du vill. Du kan tillsätta torkad frukt efter önskemål. För bättre stadga rekommenderar vi kokosolja eller någon annan fettkälla samt en äggvita. Precis som i den råa versionen ska du blanda eller hacka ingredienserna tills de är smuliga och har en fast men fin konsistens. Lägg nu blandningen på en bakplåt med bakplåtspapper, där du kan sprida och sprida ut den tills den har samma höjd överallt. Baka sedan barblandningen i ugnen i cirka 25 minuter vid 180 graders fläkt på mellersta hyllan så att den blir hård och krispig. När du har tagit ut plåten ur ugnen kan du skära blandningen i stänger. Det fungerar bäst om du delar dem i lika stora rektanglar medan de fortfarande är ljumma och separerar dem något så att alla sidor kan svalna. Efter kylningen bör du förvara stängerna på en torr plats - helst i en lufttät låda. Då håller sig müslibarerna färska i ungefär en vecka.

Tips:

Om du gillar det extravaganta kan du också prova en salt version. Använd helt enkelt saltade nötter till detta!

Matchande produkter