🗓 2022-08-19 👤 Sarah Klein 👌 Enkel

Vegetarisk festmåltid på julafton

Julgås, kalkon eller grytstek - den traditionella julmaten har en tendens att vara köttintensiv. Vi har sammanställt en läcker köttfri alternativ meny för semestern.

Vegetarisk festmåltid på julafton

Gröna bönor som tillbehör

Bönor är näringsrika och mångsidiga baljväxter som passar perfekt in i en vintermeny och ger färg åt tallriken. Gröna bönor innehåller i genomsnitt bara 35 kalorier per 100 gram. De är också en naturlig järnkälla, som ger ungefär 2 gram för samma mängd. Förutom den matsmältande effekten innehåller bönor också många värdefulla mineraler som kalium och magnesium.

Vårt tips: Tvätta gröna bönor, skär av de spetsiga ändarna, halvera eller skär dem i tre delar beroende på längden och låt det resterande vattnet rinna av eller klappa bönorna lätt innan de tillagas. För att bönorna ska bli krispiga och fräscha men fortfarande kokta, koka ca 2 liter vatten med lite salt i en kastrull och lägg sedan ner bönorna i det bubblande varma vattnet. Denna kokningsprocess kallas blanchering - den bevarar inte bara bönornas knapriga konsistens, utan även vitaminerna. Beroende på storlek, koka dem i cirka 5 minuter i det varma vattnet, häll dem sedan i en sil och låt dem rinna av väl. För att få bönorna ännu fastare rekommenderar vi att du håller dem kort under iskallt vatten. Lägg sedan de blanka bönorna i en het panna med 2-3 matskedar kokosolja, krydda med valfria kryddor och rosta.

Quinoasallad som huvudrätt

Quinoa är superfood par excellence: glutenfritt, proteinrikt, fettsnålt och riktigt gott. Detta visste redan inkafolket, som upptäckte quinoa för cirka 5 000 år sedan och använde det som en kolhydratkälla. Därför kallas quinoa ibland för "andinsk hirs". Quinoa är inte ett riktigt spannmål, utan ett pseudokorn, som till exempel amarant, vilket är anledningen till att det är glutenfritt. Det gör också att du känner dig riktigt mätt! De långkedjiga kolhydraterna bryts långsamt ner av kroppen och ger en konstant och långvarig mättnadskänsla. Quinoa är också en riktig allkonstnärlig matlagare när det gäller tillagning. Du kan skapa fantastiska sallader och rätter med quinoa, från exotiskt kryddig till vintergodis till Medelhavet.

För att förbereda quinoasalladen ska du först tvätta quinoan grundligt i en sil. Koka sedan ca 400 ml vatten för 200 gram quinoa och låt quinoan mjukna i ca 5-8 minuter. Ta sedan bort från värmen och låt dem mjukna i ytterligare 10 minuter. Istället för vatten kan quinoa också kokas i grönsaksbuljong. När quinoan är klar är det dags att krydda den. Här kan du verkligen släppa ut ånga. Quinoa smakar särskilt fint och vintrigt när den blandas med fänkål, avokado och granatäpplefrön. Limejuice, mynta, feta och tomater smakar också utmärkt till spannmålsgröt och påminner om mat från Mellanöstern.

Efterrätt med cashew-, mandel- eller jordnötspuré

Till en festlig julmeny hör naturligtvis en efterrätt! Om du vill skapa snabba dessertkreationer rekommenderar vi vår nötpuré.

Med cashewpuré kan du till exempel göra en vegansk glass med nötter med enkla ingredienser som bananer, (soja)yoghurt och hackade cashewnötter. Skär bananerna i skivor, lägg dem i en påse i frysen i minst 3 timmar och blanda dem sedan med de andra ingredienserna och kör dem i en mixer.

Vår mandelmassa är också utmärkt för söta vinterdesserter. Vi tycker att kokosrispudding med mandelmassa och dadelstoppning är särskilt god. Du kan helt enkelt förbereda risgrynsgröt med kokosmjölk och söta den med kokosblossocker efter smak. När riset redan är krämigt och uppblåst kan du lägga till hackade dadlar och några matskedar mandelmassa som en topping på riset!

Om du föredrar choklad kan du göra en vegansk choklad-jordnötskräm med vårt jordnötssmör. Blanda bananer, mogna avokados, kakaopulver och jordnötssmör. Det bästa sättet att göra detta är att använda en mixer eller stavmixer. Ställ sedan glaset på kylning i några timmar och garnera med kakaonibs eller torkad frukt.

Vi önskar dig en god jul!


2019_01_22_Vegetarisches_Festmahl_2

Ähnliche Artikel