Registrera dig på vårt nyhetsbrev och få 5% rabatt på nästa beställning! ✨
🗓 2019-10-28 👤 Anna-Lena Jacques

Gör dina egna rostade mandlar

Vid sidan av sockervadd och popcorn är rostad mandel förmodligen en av de mest populära sötsakerna på nöjesfält. Särskilt på julmarknader njuter besökarna av den krispigt söta delikatessen, helst fortfarande varm. Om nästa marknad fortfarande är långt borta och du inte kan vänta längre, ta reda på nu hur du kan göra dem själv hemma.

Gör dina egna rostade mandlar

Var kommer mandeln ifrån?

De största mandelodlingsländerna är USA och Spanien. År 2017 producerades totalt 2 239 697 ton mandel i hela världen. Hundratals olika sorter odlas. De mest populära sorterna är: Nonpareil, Carmel, Larguetta och Valencia. De skiljer sig huvudsakligen åt i storlek, smak och skalstruktur. Du kan läsa mer om de olika sorterna här i avsnittet "Från experter till experter".

Mandlar är fulla av näringsämnen som proteiner, kolhydrater, fetter och är en bra källa till fibrer, vitamin E, vitamin B2, magnesium och mangan. Tillgången på vitamin E i Tyskland sägs vara otillräcklig för hälften av alla män och kvinnor. Så satsa på mandlarna!

Hur länge har rostade mandlar funnits?

Rostade mandlar dök för första gången upp i ett gammalt dokument 1871. Det beskrev konsten att rosta mandlar. Förutom mandel är de grundläggande ingredienserna socker och vatten. Allt detta blandas tills karamelliseringen sätter in och en söt beläggning bildas runt nöten. Det söta snackset var ursprungligen känt under termen "Wienermandlar ", som fortfarande används ibland idag.

Hur gör jag rostade mandlar?

Traditionellt karamelliseras rostade mandlar i en stekpanna. Men du kan också göra dem i mikrovågsugnen. Vi har valt den klassiska varianten.

Rostade mandlar från pannan


  • 200 g hushållssocker
  • 100 ml vatten

Häll socker, vatten och kanel i en kastrull och koka upp. Tillsätt sedan mandlarna och fortsätt att sjuda under konstant omrörning tills sockret torkar ut. Lägg slutligen mandlarna på en bakplåt med bakplåtspapper och sprid ut dem lite så att de kan svalna ordentligt.

Tips: Se till att du använder oskalade mandlar, eftersom sockret bara fastnar på skalet!

Hur piffar jag upp mina rostade mandlar?

Om rostade mandlar är för tråkiga för dig kan du krydda dem med kanel, vanilj, choklad, kakao, strimlad kokosnöt eller till och med salt soja istället för socker. Alternativt kan du också använda andra typer av nötter som macadamia, jordnötter, hasselnötter och cashewnötter. På så sätt kan du skapa en färgglad påse som passar ditt humör. Rostade mandlar i en mängd olika former och färger är också en bra presentidé till dina nära och kära!