🔥Tänk på att våra chokladprodukter lätt smälter vid temperaturer över 25°C🔥
🗓 2022-07-06 👤 Sarah Manceau 👌 Enkel

Ceylonkanel - den subtila skillnaden

Kanel är en av de äldsta kryddorna och var känd i Kina redan 3000 år före Kristus.

Ceylonkanel - den subtila skillnaden

Varifrån kommer kanel?

Vi får vår kanel från kanelträdet på Ceylon, som också kallas "äkta kanel". Den tillhör familjen lagerblad och kommer från Sri Lanka.

Utvinningen av kanel är ganska omständlig eftersom de känsliga inre skikten av barken måste skalas av för hand. Barkbitarna, som är ungefär en meter långa, jäser över natten. Nästa dag skrapas barken av på utsidan för att komma åt insidan, eftersom det är där den mesta kanelen finns. Den inre delen av barken rullar ihop sig när den torkar i skuggan och sedan i solen. Det är då som den rödbruna färgen uppstår.

Vilka är de olika sorterna av kanel?

Det finns i huvudsak två typer av kanel:

1. Den kallas ofta Ceylonkanel. Den är utbredd i många delar av Europa på grund av sin delikata doft. Ceylonkanel är i princip aromatisk och söt. Den innehåller endast mycket små mängder kumarin, vilket gör den ofarlig för vår hälsa.

Kinesisk kanel (Cassia) har en mer uttalad och kryddig arom på grund av sitt högre innehåll av eteriska oljor.

Sorten anges inte alltid på paketet, men källan är vanligtvis en bra indikator. Ceylonkanel kommer vanligtvis från Madagaskar eller Sri Lanka. Cassia kanel importeras huvudsakligen från södra Kina eller Indonesien.

Dessutom kan en noggrann observation av kanelstängerna vara lärorik:

Ceylonkanel är relativt lätt att känna igen på grund av barken, som är rullad och inbäddad i varandra. Barken på en Cassia kanelstång är däremot tjockare och rullar ihop sig själv.

zimt-2

Kanel i juletid

Om det luktar underbart gott av kanel i luften kan du vara säker på att julen närmar sig. Det finns nämligen knappast någon annan krydda som representerar advents- och jultiden så mycket. Det är en av de mest populära kryddorna för att förstärka smaken i både söta och salta rätter. Kanel är perfekt för bullar som kallas "cinnamon rolls", bakade äpplen eller risgrynsgröt. Kanel används också i bakverk som pepparkakor och kex. Även om kanel oftast används i efterrätter kan den också användas för att förhöja salta rätter som kött och fisk. Kryddan ger även en speciell touch till dina pressade fruktjuicer. Den är också utsökt i kombination med orientaliska kryddor som kardemumma och ingefära. Och kanel passar perfekt till glögg, punsch eller te! Det finns trots allt inget bättre än att känna sig varm inifrån och ut.

Ähnliche Artikel